SEO Enschede

 1. Ere-voorzitter Siem Wellinga overleden

  in-memoriam

  Siem Wellinga, erevoorzitter van de Scheidsrechtersvereniging Enschede & Omstreken (SEO), werd geboren op 9 maart 1931. Reeds op jonge leeftijd werd hij gegrepen door het voetbalspel, alhoewel hij toen nog niet kon weten dat het later zo’n grote rol in zijn leven zou spelen.

  Op 27-jarige leeftijd werd Siem lid van de SEO. Bijna onmiddellijk daarna zou hij voor een periode van bijna een kwart eeuw allerlei functies vervullen binnen de club. Tussen 1960 en 1964 was hij lid van de Ontspanningscommissie. Spoedig schoof hij door naar de Technische Commissie, waarvan hij tot 1967 lid was. In 1967 trad hij toe tot het bestuur van onze vereniging. Eerst als 2e secretaris, daarna werd hij achtereenvolgens 1e secretaris (vanaf 1969), 2e voorzitter (vanaf 1970) en voorzitter (vanaf 1973). De functie van voorzitter zou hij gedurende ruim 15 jaar vervullen, tot hij op 3 december 1985 terugtrad. Als geschenk is hem toen door de leden een stoel aangeboden.

  De scheidsrechterscarrière van Siem was er één van vele hoogtepunten. Tussen 1967 en 1978 was hij actief in de Eredivisie. Speciale momenten waren er daarin zeker. Zo is Siem enige tijd internationaal scheidsrechter voor de FIFA geweest en heeft hij op 5 mei 1978 in het Olympisch Stadion te Amsterdam de nationale bekerfinale geleid tussen AZ ’67 en AFC Ajax. AZ, dat de wedstrijd destijds wist te winnen, speelde met onder andere Bert van Marwijk en Willem van Hanegem. Ajax had onder andere Ruud Krol en Sören Lerby in het team. Na zijn scheidsrechterscarrière is Siem ook nog als trainer in het amateurvoetbal actief geweest. Bij Radio Oost was hij in dienst als verslaggever.

  Op de jaarvergadering van 30 maart 1982 is Siem benoemd tot erelid van de SEO. Op de jaarvergadering van 7 maart 2000 is hij bovendien benoemd tot erevoorzitter; een titel die Siem altijd met ere heeft gedragen. Op diezelfde vergadering is hij door de loco-burgemeester gehuldigd met een speld in de Orde van Oranje Nassau. Ook nog in de afgelopen jaren was Siem altijd aanwezig op de jaarvergaderingen (en regelmatig tussendoor) om als het nodig was te zeggen waar het op stond. De SEO was zijn club en zijn club ging hem aan het hart. Siem Wellinga is 85 jaar oud geworden.